Rychlá pomoc
Instrukce pro rychlou technickou podporu a pomoc u zákazníka
Tento materiál slouží jako příručka pro rychlou orientaci a pomoc u zákazníka, týkající se základních poruch výčepního zařízení.
MOŽNÉ PORUCHY A ZÁVADY
Pění pivo:
- pod narážecí hlavou na fittingu keg sudu zůstal plastový úlomek z víčka sudu
- vymačkaná drážka na hadici v napojení u John Guestu (dále jen J-G)
- vadný J-G
- nedostatečný tlak
- uvolněná trubka fittingu v kegu
- špatné těsnění ve výčepním kohoutu nebo v narážecí hlavě
- špinavé (nesanitované) pivní vedení
- špatně ošetřené – umyté pivní sklo
- pivní sklo umyté v teplé vodě
Závěr, doporučení:
jedná se zpravidla o vzduchovou netěsnost, která způsobuje vyšší pěnivost piva není zapnutý přívod vzduchu, vyměnit těsnění
Nedostatečná teplota piva:
- vadný termostat (netočí se ventilátor, ale míchadlo je funkční a točí se)
- ucpaná mřížka u kondenzátoru
- nefunkční kompresor chladiče
- vše funguje, ale nechladí – únik freonu z chladící soustavy chladiče
- chladič není zapojen do elektrické sítě
Závěr, doporučení:
závadu musí odstranit servisní technik,
chlazení nevypínat přes noc
Únik vody z chladiče, výskyt piva v chladiči:
- velké množství vody v chladiči, která vytéká přepadem tohoto zařízení
- prasklé víčko u míchadla
- nedostatečně nasazená pivní hadice do J-G
- prodřená hadice na dochlazování v blízkosti míchadla
Závěr, doporučení:
odebrání vody z chladiče
kontrola dosazení pivní hadice do J-G
jinak zásah servisního technika
Neteče pivo:
- vypnuté či nedostatečně nastavené tlačné médium (tlačný plyn, kompresor)
- zamrzlý chladící šnek v chladiči
- otočené torpédo v narážecí hlavě
Závěr, doporučení:
zapnout tlačné médium
ponechat rozmrznout zamrzlé chladící šneky
otočit torpédo v narážecí hlavě
Nejčastější pojmy
John Guest – spojka, která spojuje pivní vedení, popř. komponenty u výčepního zařízení
Sanitace – čištění pivního vedení chemickou cestou
Torpédo – komponent narážecí hlavy
Míchadlo – součást chladiče, která čeří vodu okolo chladících šneků
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY
- nesanitovaná výčepní technologie
- neudržovaná myčka na sklo
- nesprávně nastavené tlaky hnacích plynů
- nesprávná práce s myčkou na sklo
- nepořádek na výčepní desce
- nedostatečně umyté pivní sklo
- ležérní přístup při čepování (např. kouření, konzumace jídla)
Jak by měla probíhat sanitace výčepního zařízení:
Technologický postup sanitace při použití certifikovaného přípravku.
K čištění používejte speciální čisticí přístroj s tlakovým čerpadlem- dále jen přístroj. Platí zásada, že u jednoho výčepního kohoutu zapojíme jeden vývod z přístroje na výčepní kohout a druhý vývod z přístroje na konec pivního vedení odpojeného od narážeče tak, aby vznikl uzavřený okruh. U více výčepních kohoutů dodržíme zásadu čištění vždy sudého počtu pivních vedení.
Platí zásada, že kohouty počítáme vždy z levé strany.
Sanitace KEG
- Uzavřeme a odpojíme přívod hnacího plynu.
- Odmontujeme příslušný počet narážečů a propojíme tak, aby vznikl okruh.
- Narážeče rozebereme ponoříme do 2% sanitačního roztoku necháme působit alespoň 10-15 min. poté je vyčistíme kartáčem a opláchneme pitnou vodou a zkontrolujeme narážecí ventil. Pokud je potřeba, vyměníme těsnění a ventil namažeme potravinářskou vazelínou (např. Hahnfett na bázi silikonu). Dbáme, abychom narážeč nepoložili na zem ani na žádný znečištěný povrch, nejlépe je použít papírovou utěrku.
- Odmontujeme kohouty za použití k tomu určeného klíče. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPOUŽÍVEJTE KLEŠTĚ!!!
- Na místo odmontovaných kohoutů připojíme přívody z čisticího přístroje a okruh uzavřeme.
- Takto uzavřený okruh propláchneme pitnou vodou a odstraníme tak zbytky nápojů z potrubí.
- Okruh naplníme 2% sanitačním roztokem certifikovaného sanitačního přípravku a necháme kolovat v systému alespoň 20 minut. 2% roztok = 5 ltr vody v systému + 0,1 ltr certifikovaného přípravku
- Po této době do okruhu vložíme 2 ks houbiček o velikosti 1cm x 1cm x 1 cm nebo průměr 13 mm. Houbičky necháme proběhnout systémem 1x dokola, poté je vyjmeme a dáme další, takto postupujeme alespoň 4x dokola, nebo až jsou houbičky po proběhnutí celým systémem zcela čisté. Houbičky použijte pouze na jednu sanitaci. ČISTÍCÍ PŘÍSTOJ NIKDY NENECHÁVEJTE BEZ DOZORU!!!
- Demontované kohouty rozebereme a všechny části ponoříme do 2% certifikovaného sanitačního prostředku necháme působit 10 – 15 minut a následně je ještě vyčistíme pomocí speciálních kartáčů, opláchneme vodou a zkompletujeme. Při čištění kontrolujeme těsnění na pístku a o-kroužky na regulátoru kompresátoru (kličce). Kontrolujeme kompletnost kohoutu (5 částí – tělo, pístek, kompresátor, ručka kohoutu, regulátor kompresátoru (klička).
- Celková sanitace trvá nejméně 30 - 40 minut.
- Pokud jsou již houbičky čisté, propláchneme systém důkladně čistou pitnou vodou.
- Namontujeme kohouty, narážeče a přívod hnacího plynu, který zapneme.
- Napustíme vedení nápojem, zkontrolujeme těsnost a funkčnost systému.
- Sanitační postup u tanků je stejný. Liší se pouze vyjmutím a vyčištěním měřicí sondy, zpětné klapky a místo naražeče vyjmeme a čistíme rozbočovač nebo narážecí jehlu.
- Aby se předešlo vzniku rezistentních kultur mikroorganismů, je nutno po každém 4. čištění změnit druh sanitačního prostředku. Pokud používáte alkalický vyměňte za kyselý a naopak.
- U silně znečištěných nebo sezoních výčepů proveďte sanitaci cca 10% certifikovaným přípravkem bez přídavku chloru, dbejte přitom na delší dobu proplachu.
- Z důvodu většího množení kultur mikroorganismů v období od dubna do října používejte na běžnou sanitaci přípravky s dezinfekční složkou chlornanu sodného nebo peroxidu vodíku.
- Udržujte své pracovní pomůcky v čistotě a používejte ochranné pomůcky.
Objem pivního vedení:
1 ltr vody = 12 m vedení při 10 mm. Pokud je vedení kratší použijte alespoň 0,1 ltr přípravku.